Alla typer av unghästar behöver vila, även den duktigaste
Man ser allt fler och fler hästar som blir "förstörda" i tidig ålder. Man ser en spikrak kurva som bara går uppåt och hästen klättrar i klasserna, oftast fort. Men någon gång kommer det ta stopp. Och då kommer det verkligen ta stopp. Om man gjort resan fel och stressat fram resultat.
En unghäst som hela tiden går från klarhet till klarhet, har lätt för sig och bara vill och vill hela tiden. Den typen av unghäst måste man bromsa och försöka lägga band på sig själv att inte fortsätta framåt för fort. Även den duktiga unghästen behöver vila, både den växande och unga kroppen och även huvudet mentalt.

Den unga hästen ska ta in, förstå, lära, smälta och utvecklas. I den ordningen tycker jag det skall rulla på. Och du som ryttare ska kunna introducera dem nya sakerna för den unga hästen på ett bra sätt. Nice tex hade och har väldigt lätt för sig vid hoppning. Jag behöver inte hoppa henne mycket och högt bara för att hon kan och är duktig på det. Hon har det istället svårare vid dressyren/markarbetet så där lägger jag all energi och tid på istället. En häst ska inte bara kunna hoppa högt och bra. Vilket jag skrivit här tidigare på bloggen. Vill man ha en bra, hållbar häst och kunna rida dem större klasserna i framtiden krävs det en välriden häst på alla plan. Jag hade kunnat tävla 110-120 cm med henne vid det här laget just för att hon har en otrolig vilja och väldigt lätt för sig vid hoppningen tex. Men det hade tagit stopp där nånstans då inte markarbetet och allt runt omkring sitter. Och jag vill inte förstöra henne bara för att jag vill tävla och prestera på tävlingsbanorna här och nu. Jag vill ha en bra tävlingshäst i framtiden. Så jag har lagt förband på mig själv. Med Nice stressar man inte fram något.

Jag tror att många går upp i klasserna för tidigt, än vad ens häst klarar av för att prestera bra. Man vill ju inte gå ut i en klass och känna att "vi är inte riktigt i dessa klasser än men jag testar ändå, hästen har ju gjort allt jag bett om det senaste och vart felfri i förgående klasser tidigare". Alltså va?? Här kanske man ska tänka en gång extra om man sitter på en unghäst. När man anmäler sig till en klass ska man känna att här kan jag rida en bra felfri runda, där min häst känner sig trygg och kan prestera bra och känna att det är lätt och roligt. Och på tal om lätt och roligt, det ska alltid vara lätt och roligt för en unghäst. Det tycker jag är en konst att få ridningen till lätt och rolig för en unghäst. Då börjar vi snacka om ridkänsla och förståelse för den unga hästen, det imponerar på mig!
Jag har både sätt och hört om unga hästar där man som ryttare tagit fram sin unghäst alldeles för fort och för "hårt". Det imponerar inte på mig, inte på någon skulle jag vilja tro. Dem som tycker det är bra är väl dem som är ute efter att sälja och då är det la bra om man kan få upp hästarna fort i klasserna. Bara för att få ut så mkt pengar som möjligt. Sorgligt. Eller så har man inte tillräckligt med kunskap.
Man kanske inte tänker sig för om man har en duktig unghäst som bara presterar gång på gång och bara levererar hela tiden. Man kanske har stora mål och drömmar och vill snabbt ta sig dit snabbt. Risken är stor att du knäcker din unga tävlingskompis för tidigt. Alla unghästar behöver vila kroppen och huvudet. Inget man kommer undan med.

Det är roligt att se tex vilka som startar med sina unghästar i Falsterbo nu som är snart. Gå in på equipe och kolla vad alla gjort för resultat innan, hur många klasser dem startat osv och jämföra ekipagen. Och sen se vad det blir för resultat under Falsterbo och sen efteråt.Det gjorde jag förra året, mycket spännande och intressant. Nu pratar jag fortfarande om dem unga hästarna så ingen misstolkar.
Såg en häst nyligen som hade vunnit Champion of the youngsters, vet ej när den hade vunnit. Den startade lågt på en pay and jump när jag såg den detta året, med en del fel. Men hoppade som en miljon när den väl hoppade. Hästens ryttare har säkerligen velat att den ska prestera och prestera, gång på gång. Och det har hästen gjort med lätthet. Men som sagt, nån gång tar det stopp. Och då tar det verkligen stopp och mycket men kanske också allt kan va förstört. Då gäller det att börja om från början och försöka få hästen att tycka det är lätt och roligt igen. Det är så jäkla viktigt att det är lätt och roligt för en unghäst och att den får vila både kropp och huvud under perioder och inte bara nöta på.
Sen finns det undantag där ryttare låter sina duktiga unghästar ta in, förstå, lära, smälta och utvecklas, som vilken unghäst som helst. Vila och smälta är viktigt. Går det tex bra i första klassen och man är felfri så kanske man avanmäler sig till den andra. För att hästen redan presterat bra, den har gjort det den ska, den tyckte det var roligt och lätt osv. Då avslutar man där för då har man nått målen för dagen. Men även om det går skit i första klassen så kanske man ska avanmälan till den andra? Hem och analyserar. Kanske va det för svårt, för mkt nya intryck osv. Pressa inte, inget som är hållbart. Men vet man att sin häst var dum och vet att den kan prestera så kanske man startar andra klassen ändå men då kanske man hoppar 3 st hinder och gör den det bra så utgår man. Man ska avsluta när det är lätt och roligt för den unga hästen.

Sen finns det en annan typ av unghäst, den som säger ifrån om man går för fort fram och som har lite svårare för sig. Nice hade tex svårt för skänkelvikningar när jag skulle introducera henne för det. Där var det noga från min sida att visa henne så hon kunde ta sig an uppgiften, sen försöka få henne att förstå vad jag ville och vad jag ville få ut av detta, sen ska hon lära sig och kort därefter ska hon få smälta det hon lärt sig. Sen släpper man det ett tag och börjar sen om, och sen ska hon utvecklas framåt. Alltså ta in, förstå, lära, smälta och utvecklas.
Nice har haft en del åsikter och har velat ha allt på sitt sätt. Nu har hon fattat grejen och kommit långt i grundarbetet och även hoppningen blir automatiskt bättre även om hon knappt hoppas. Nu ska hon få 1 år med ännu mer traggel och nötning av grunder under tiden hon är dräktig. Sen ska hon vara väl redo till hösten 2017 för tävlingsbanorna. Jag tror det kommer göra henne gott på alla plan att få bli mamma. Sen kör vi på och målet är att rida stadiga 120 rundor våren 2018. Då har vi hösten/vintern 2017 att träna och tävla.
Som sagt, alla typer av unghästar behöver vila! Vila sig i form kan också vara bra ;) Perfekt nu att släppa sin unghäst på bete så den bara får vara häst och få smälta allt nytt.
Inlägget blev långt, men jag fick fram det jag vill få fram. Hoppas det inte blev för rörigt :) Denna blogg är som min dagbok, jag kommer fortsätta dela med mig av mina tankar. Roligt om ni också gör det i kommentarsfältet!